מילכה צ'יזיק (1937 – 2011) – הביתה
מילכה צ'יזיק
אוצר: רון ברטוֹש
30 באוגוסט — 18 באוקטובר, 2014
תערוכה זו היא לזכרה של האמנית מילכה צ’יזיק שהלכה לעולמה לפני כארבע שנים. מילכה היתה דמות ירושלמית מפתיעה ומורה אגדית שלימדה אינספור תלמידים במחלקות לאמנות, עיצוב גרפי ועיצוב תעשייתי ב”בצלאל” במשך כמעט ארבעה עשורים.
תערוכתה הנוכחית היא מעין שיבה אחרונה של מילכה הביתה – אל בית האמנים (הסמוך לביתה שלה), בו הוצגו כמה וכמה מתערוכותיה לאורך שנות פעילותה האמנותית, ובו לימדה במשך שנים. זהו מבחר צנוע מיצירתה, בעיקר בתחום ההדפס ובדגש על שנות יצירתה המוקדמות, כמעשה נוסף של שיבה וסגירת מעגל.
ביצירתה של מילכה בולטת נוכחותו של המוזר, שעשוי להתגלם בדמות אחת או בהתרחשות כולה, והוא מרתיע ומאיים כשם שהוא מושך ומסקרן. נוכחות זו מזכירה במידת מה את דמותו הנפוצה של העיוור בתיאטרון ובדרמה, שתפקידו להיות דווקא היחיד שרואה את האמת. בדומה לו, מנסחת יצירתה של מילכה (על היצורים, החיות והבובות שבה) רגשות אנושיים על מצבו של האדם דווקא מתוך מוזרותה המפתיעה.
על מרכיב זה ביצירתה כתבה מילכה:
“אני חיה את העולם הקיים.
אין צורך ליצור אותו מחדש.
ייחוד היצירה האמנותית הוא באפשרות ליצור עולם שאינו בנמצא. שלא כחלום, זהו האמצעי הבלעדי ליצור מצבים מתוך העולם הקיים שאין לחוות אותם, ואפשר לחוש אותם במשהו דרך החושים, דרך התפיסה.”