אבנר כץ, משל ילדותי, 1989-1990
אצטרובלים
אבנר כץ
אוצר: אייל אבישי
26 ביולי — 26 באוגוסט, 2008
התערוכה, שהוצגה לראשונה בגלריה לאמנות, אוניברסיטת חיפה בחודשים מאי-יוני השנה, תוצג בבית האמנים, ירושלים עד 26 לאוגוסט.
אבנר כץ שילב במשך למעלה מארבעים שנה קריירה מרתקת של צייר, מאייר, מורה וכותב הומורסקות לעיתונות. יצירתו עומדת בסימן הקשר שבין ציור לאיור, קשר המזין ומפרנס את שני התחומים גם יחד: האיור שלו הוא תמיד “ציורי” ו”אמנותי”, והציור שלו שואל מוטיבים ונושאים מן ההיסטוריה של האיור ומאיוריו שלו עצמו. יצירתו מתאפיינת בעושר רב של גישות ושל אופני ביטוי, המחברים בין דימויים פיגורטיביים-פנטסטיים המבוצעים ברישום ובציור וירטואוזיים לבין עשייה ו”התעסקות” שיש לה מראית עין של מלאכה לא גמורה. בכל ציור או איור גלום סיפור קטן, העשוי במין הומור עצמי, הגובל לעתים בציניות אכזרית. ההומור, האבסורד, העצב והגעגועים הם חומרי עבודתו של כץ.
אבנר כץ (נ’ 1939) הוא בוגר המחלקה לגרפיקה ולאיור בבית הספר לאמנות ואומנות בצלאל, תלמידם של איזידור אשהיים, יעקב שטיינהרדט, יוסי שטרן ואחרים. בשנות הששים למד תחריט בלונדון, וחוויה זו היוותה יסוד בולט בעיצובו כאמן. הישגיו באמנות, באיור, בהוראה ובתקשורת רבים: הוא הציג למעלה משלושים תערוכות יחיד, אייר כמאתיים ספרים, עיצב עטיפות לספרים ולתקליטים, ויצר איורים לעיתונות הכתובה; כתב טורים הומוריסטיים בעיתונות שקובצו בספר, הגה ואייר כמה ספרי ילדים משל עצמו, לימד במוסדות אקדמיים שונים, זכה בפרסים ישראליים ובינלאומיים, והשתתף בתערוכות קבוצתיות רבות בארץ ובחו”ל.
יצירתו של אבנר כץ עומדת בסימן הקשר שבין ציור לאיור, קשר המזין ומפרנס את שני התחומים: האיור שלו הוא תמיד “ציורי” ו”אמנותי”, והציור שלו שואל מוטיבים ונושאים מן ההיסטוריה של האיור ומאיוריו שלו עצמו. יצירתו מתאפיינת בעושר רב של גישות ושל אופני ביטוי, המחברים בין דימויים פיגורטיביים-פנטסטיים המבוצעים ברישום ובציור וירטואוזיים, לבין עשייה ו”התעסקות”, שיש לה מראית עין של מלאכה לא גמורה. בכל ציור או פסל טמון סיפור קטן, העשוי במין הומור עצמי, הגובל לעִתים בציניות אכזרית. השטות, האבסורד, העצב והגעגועים הם החומרים של עבודתו, המחברת בין אימה לבין צחוק, בין עולם הדמיון של משחקי ילדים לחרדות המציאותיות של המבוגר. אמנותו שואבת את השראתה ממקורות תרבותיים רבגוניים וממאגר של זיכרונות אישיים, ויש לה קשר הדוק לספרות ולשירה, לתולדות האמנות ולהיסטוריה של הגרפיקה האמנותית.
אבנר כץ (נ’ 1939) הוא בוגר המחלקה לגרפיקה ולאיור בבית הספר לאמנות ואומנות בצלאל, תלמידם של איזידור אשהיים, יעקב שטיינהרדט, יוסי שטרן ואחרים. בשנות השישים למד תחריט בלונדון, וחוויית לימוד זו היוותה נדבך חשוב בעיצובו כאמן. הישגיו באמנות, באיור, בהוראה ובתקשורת רבים. הוא הציג למעלה משלושים תערוכות יחיד, אייר כמאתיים ספרים, עיצב עטיפות לספרים ולתקליטים ויצר איורים לעיתונות הכתובה; כתב טורים הומוריסטיים בעיתונות שקובצו בספר, הגה ואייר כמה ספרי ילדים משל עצמו, לימד במוסדות אקדמיים שונים, זכה בפרסים ישראליים ובינלאומיים, והשתתף בתערוכות קבוצתיות רבות בארץ ובחו”ל. בשנה שעברה פרש לגמלאות מן החוג לאמנות באוניברסיטת חיפה לאחר שלושים שנות הוראה.
התערוכה הוצגה לראשונה בחודשים מאי-יוני בגלריה לאמנות, אוניברסיטת חיפה, אשר גם הפיקה את הקטלוג. במקביל ממשיכה להיות מוצגת במוזיאון הכט, אוניברסיטת חיפה התערוכה אבנר כץ, עבודות על נייר, 1966–2007.